MATLISTA

.

Rekommenderade livsmedel som befrämjar energiflödet
= Första listan

Om produkterna är ekologiska är energiflödet bästa möjliga, men om man inte får tag på första listans produkter som ekologiska så hamnar de på andra listan.

Mjöl och ”spannmål”
Enkorn
Mjöl från Johannesbröd, alltså Carob
Kokosmjöl
Dadelmjöl
Tapioka
Lupinmjöl
Teff
Quinoa
Amarant

Salladsgrönsaker, skott
Sallader: mjuk sallat (Lactuca sativa), röd ekbladssallat  
Vattenkrasse
Maskrosblad
Grönkål 
Vårklynne (=mâchesallat)
Endivesallat, alltså sydcikoria
Bladselleri 
Kinakål
Tatsoi 
Mizuna
Skott:
Ärter
Solros
Broccoli
Mizuna
Rödbeta

Bönor, groddar
Sockerärter
Torkade ärter
Långa skidbönor, alltså trädgårdsbönor, alla färger
Kidneybönor (Toor dal)
Vita bönor
Mungbönor (gröna bönor)
Urad dal-linser (svarta linser)
Aduki
Groddar:
Rättika (Daikon)
Broccoli
Solros
Rucola
Aduki
Basilika
Mizuna
Bockhornsklöver
Rödklöver
Grönkål

Lökar
Vanlig lök, rödlök
Purjo- och salladslök
Vitlök, också torkad

Rotfrukter
Röd- och gulbeta
Majrova
Ljusrot
Svartrot
Pepparrot
Gurkmeja
Ingefära

Övriga grönsaker
Gröna oliver
Rädisor
Grön, färsk sparris
Broccoli
Blomkål
Blekselleri
Brännässla
Savoykål
Svartkål
Huvudkål (vitkål)
Brysselkål
Pak choi
Aubergine, också thai
Avokado
Alla chilin

Pumpor
Squash, alla färger
Butternut
Hokkaido
Turbansquash
Kabocha, alltså vintersquash
Golden Nugget

Svampar
Svart trumpetsvamp
Ekologisk Shiitake

Frukt och bär
Äpplen (också torkade)
Päron (också torkade)
Ananas (också torkad)
Kiwi (också torkad)
Kapkrusbär
Persika
Persimon
Bara torkade:
Dadel
Fikon
Korinter
Mango
Färska bär:
Körsbär
Blåbär
Tranbär
Odon
Boysenbär
Enbär
Svarta, röda och vita vinbär
Havtron
Aronia
Saskatoon
Krusbär
Nypon
Fläder
Mullbär
Torkade bär:
Blåbär
Aronia
Tranbär
Odon
Enbär
Saskatoon
Nypon
Mullbär

Örter
Persilja
Basilika, alla sorter
Citronmeliss
Koriander
Citrontimjan
Salvia
Krusmynta
Rundmynta
Äppelmynta
Karelsk mynta
Citronkattmynta
Dill
Mejram och kungsmynta
Gräslök
Citrongräs
Commiphora myrrha
Vilda örter:
Pimpinell
Bockhornsklöver
Kirskål
Johannesört
fortsättning följer…

Kryddor, pulver, salt
Olika slags peppar
Chilin
Galangal
Ingefära
Gurkmeja
Paprika
Anis
Stjärnanis
Vanilj
Ceylonkanel
Dillfrö
Senapsfrö
Lakrits
Citrongräs
Wasabi
Råkakao
Rosen- och svart salt
Matsoda
Ayurvediska kryddor:
Haritaki
Guduchi
Brahmi
Kanchnaar
Sankhapushpi
Manjistha
Boswellia
Tulsi
Guggul
Valeriana
Sarsaparilla
Shilajit

Fett och oljor
Olivolja
Kokosolja
Solrosolja
Hampaolja
Ghee
Avokado-olja 
Camelinaolja
MCT-olja

Sötningsmedel
Kokossocker
Dadelpulver
Stevia
Allulose

Övrigt 
Lions Mane
Ärt- och hampaproteinpulver (bondböna är ok blandat med de andra)
Råkakao (också nibs)
Äppelvinäger
Äppelcidervinäger
Ashwaganda
MSM
Rosenrotspulver och -te
Sellerifrö 
Hemgjord kokosyoghurt med mjölksyrebakterier
Alla rotfrukter, grönsaker etc. på första och andra listan fermenterade och syrade
Näringsjäst
Sockerbetsfiber och -flingor
(vi frågar mera om andra vitamin-etc. pulver)
Alger:
Alger från sjön Klamath
Nori
Dulse
Kombu

Drycker
Getmjölk
Cikoria
Björksav
Vita och gröna teer, mate, valeriana
Örtte av tillåtna örter
Fermenterat bergoniate
Noni
Aloe Vera
Fläderblomssaft utan socker
Kombucha gjord på ekologisk honung eller kokossocker
Ingefära-, lakrits-, rooibos- och hortensiate

”Mjölkprodukter”
Alla rena getostprodukter, alltså inte de som blandats med komjölk
Kokosmjölk och -grädde

Frön, nötter
Kokosnötprodukter
Solros
Pumpa

.

.

Icke-skadliga livsmedel
= Andra listan

Spannmålsprodukter
Havre
Spelt
Hirs
Bovete
Råg
Linfrö
Vildris, alltså indianris

Grönsaker, rotsaker
Sallader:
Bladsallater
Isbergssallat
Radicchiasallad
Romansallat
Mignonette
Mangold
Spenat
Färsk gurka
Paprika
Jordärtskocka
Pumpor: spagetti- och jättepumpa, acorn och tallrikssquash
Kålar:
Rödkål
Spetskål och kålrabbi
Övrig:
Bondböna
Kikärter
Okra
Blue Congo-potatis (det kommer kanske flera ännu)
Palsternacka

Frukt, bär
Passionsfrukt
Citrusfrukter
Papaya
Mango
Meloner
Carambola
Bär
Björnbär
Kråkbär
Smultron
Lingon
Hallon
Hjortron
Gojibär
Camu-Camu (Myrciaria dubia)
Amla
Guarana
Torkade:
Äpple
Plommon
Banan
Aprikos
Apelsin

Svampar
Lactarius sect. Deliciosi
Rimskivling
Blek taggsvamp
Kantarell
Föränderlig tofsskivling
Torkad stensopp (karljohansvamp)

Frön och nötter
Chia
Sesam
Vallmo
Tamarind

Örter, oljor och kryddor
Lagerblad
Skräppsläktet
Fänkål
Dragon
Rölleka
Lavendel
Myntor
Oregano
Rosmarin
Kummin
Spiskummin, alltså jeera
Garam masala
Libbsticka
Kamomill
Nejlika
Muskotblomma
Saffran
Ajowan
Sumak
Dyvelsträck
Safflorolja

Övrigt
Quorn
Lackticka, alltså Reishi
Agar agar
Bibröd
Sprängticka
Te:
Hibiskus
Kamomill
Sötningsmedel:
Honung
Xylitol
Agave
Alger:
Arame
Wakame
Hijiki
Karragentång
Havssallat
Karragenan
Ayurvediska kryddor:
Neem
Bibhitaki
Shatavari
Gotu kola
Bala
Punarnava
Chyawanaprash (örtmarmelad)
Jaggery
Sarsaparilla

Mjölkprodukter
Får, hårda ostprodukter
Vattenbuffel, hårda ostar
Långlagrade (minst 12 mån) ostar på komjölk

.

.

Skadliga ämnen som förstör energi och sänker vibrationen   
= noll-lista, no-no-lista

Berusningsmedel
Alkohol
Ämnen som modifierar medvetandet (också de som kommer från naturen, cannabis, svampar etc.)
Djur
All ”mat” som någon gång haft ögon, alltså kött, fisk, kräftdjur…osv. (också viltkött)

Alla djur bär på panik-, rädslo- och dråpenergi vid sitt dödsögonblick och då vi äter dem fastnar dessa energier vid oss. Ännu värre är såklart utplånandet av en levande varelses liv. Detta är negativ energi, energi som upprätthåller liv är nämligen enbart positiv.